Påsketur til Yorkshire
fra 28. marts - 6 april 2015
Turen startede fra Nykøbing Mors lørdag morgen kl. 04.00. Herefter var der opsamling af deltagere i Skive, Tørring og Fredericia. Efter en kort shoppingtur i Fleggaard gik turen sydpå mod Rotterdam i Holland.
Søndag d. 29/3
Cayton Bay (Troels)
Mellem Jura, Bajocien, 177 til 170 millioner år.
Vi skulle sejle fra Rotterdam til Hull. Nu er jeg ikke så vild med at sejle, men vi kom da over. Vandet var lidt uroligt, men efter en søsygepille og 1 liter øl sov jeg nu meget godt.
Første kyst var Cayton Bay, men inden den, fordi vi ventede på lavvande, besøgte vi The Rotunda Museum i Scarborough. Et meget flot og gammelt museum som åbnede i 1829. Deres fossiludstilling gav os vist alle lidt blod på tanden.
Vi skulle så lige ned og finde alle de flotte fossiler!!.
Sådan var virkeligheden nu ikke. Adgangen til kysten var lang og rimelig stejl, det var værd at overveje, om det var den kyst der skulle bæres de store sten fra. Kysten var stejl og med ret store sten, men dog til at lede i. Fundene var ikke overvældende, men Anja fandt da et par af djævlens tånegl og en musling. Tage fandt ikke en disse. Det er jo nemt at skrive om. Susanne fandt 3 ammonitter, herfra en hel i en bolle som kan præpareres (Dactylioceras) Små løse eksemplarer af østersen Gryphaea og en lille blok fyldt med dem. Et stykke søliljestilk, 4 cm langt, 1,2 cm i diameter. Rund og glat, korte led, og meget lille stjernemønster i enderne. Hannes bedste fund var et stykke træ.
Inge Lise fandt en blok med svampespor, 4 forskellige udgaver af djævlens tånegl, fragmenter af ammonitter med fine suturaftegninger, 6 fine muslinger, 2 forskellige blokke med snegle, den ene med andefodsmuslinger, 5 brachipoder, en koral fra kultiden og 3 fragmenter fra 3 forskellige ammonitter
Jeg fandt et par djævlens tånegl, en koral fra kultiden og et stykke Rhombeporfyr
Museet i Scarborough.
Indenfor i museet
Cayton Bay.
Faldende vandstand i Cayton Bay.
Sulten fisk på beton.
Fællesspisning på The Burn Hall.
Afterstening.
Mandag d. 30/3
Speeton + Reighton Gap (Ann-Mari)
Nedre Kridt, ca. 100 millioner år (Speeton). Speeton Clay og røde kalksten (The Red Chalk).
Efter en dejlig engelsk morgenmad, er vi igen stået op til en dejlig morgen, solskin og fuglesang. Op i bussen og afsted, sammen med glade forventningsfulde fossilsamlere. Denne morgen tog bussen os med til Speeton og Reighton Gap.Nedre kridt, ca. 100 millioner år (Speeton). Speeton Clay og røde kalksten (The Red Chalk). Vi skulle gå ret langt for at komme ud til den røde kalksten.Men en dejlig tur langs stranden, mange fine fund.
På vej hjem var vi en tur i York, en flot gammel by, hvor vi gik en tur i den gamle bydel. Spændende. Vi var nogle som straks benyttede os af et Pub besøg, vi kom ind i en gammel Pub, huset var i hvert fald gammelt, meget skæve gulve, Vi fik os en stor fadøl og Fish and Chips. En af gæsterne havde vist glemt at gå hjem, der var kun skelettet tilbage på hans stamstol.
Så gik turen hjemad til afterstoning. Men det skulle vare lidt inden vi endte hjemme på hotellet, for midt i hyggen lød der et voldsomt BANG, bussen var punkteret, men den dygtige chauffør Michael fik bussen kørt ind på en tankstation, Brook,s tankstation, der var vi heldige at det var så tæt ved. Men vi var også heldige at vi have Kurt med, for han kunne hjælpe Michael med at få det store punkterede dæk af. Kurt var dagens helt. De må have været glade for os på tanken, de fik solgt en del til os i den tid det tog at få dække af.
Hjemme igen lidt senere end vanligt, afterstoning, mv. stoning.
Det var den sidste dag, inden der gik sport i middags the-komsammen for damer, med tilhørende scones i forskellige varianter!
En dejlig dag i godt selskab.
Nogle af fundene:
Niels, blok med mangen ammonitter.
Kurt, Jet og reje.
Anja, ammonit og flere forskellige vættelys.
Tage, blok med plantefossiler- Jura.
Tommy, brachiopoder, bellemitter i rød kalk.
Speeton clay.
Hvid og rød kalk.
Belemnitter fra Speeton Clay.
T.v - Acroteuthis sp. med markant fuge hele belemnittens længde,+ Acroteuthis explanatoides ?
samt 3 eksemplarer af Hibolites jaculoides th.
Belemnitten Neohibolites minimus fra den røde kalksten (The Red Chalk) - 3,5 cm
Ammonitter fra Speeton. Det er dog kun den med perlemor t.v. der er fundet i Speeton Clay.
Dactyloceras commune er transporteret til lokaliteten under istiden.- 8,5 cm
Bymuren i York.
Kurt i gang med at skifte hjul på bussen.
Afterstening.
Djævelens tånegl.
Tirsdag d. 31/3
Cloughton Wyke (Kurt)
Mellem Jura, Bajocien, 177 til 170 millioner år.
Dagens tur gik til Cloughton Wyke, som ligger ca. midt mellem Ravenscar og Scarborough. Efter at vi havde indtaget morgenmaden, gik turen fra hotellet kl. 7:30 gennem et forårsklart engelsk landskab, hvor vi havde rig lejlighed til at nyde den engelske arkitektur, som man vel godt kan betegne som ”unik”. De er i hvert tilfælde glade for løjerlige fremspring, små vinduer og skorstene. Til gengæld ser det ud til, at de skal betale ejendomsskat, efter hvor stort deres udhæng er.
Fremme ved lokaliteten kunne vi konstatere, at vejret var klart med tålelig temperatur men også ganske blæsende. Heldigvis kom vinden fra en vestlig retning, så der var rimelig læ ved kysten. Det vi gik efter var primært plantefossiler fra Bajocien, typisk aftryk af blade. Stedet viste sig desværre snart at være en skuffelse. Der var ikke ret mange, der fandt noget af interesse. Niels fandt en af de begærede blokke med bladaftryk og en gulbrun sandsten med et stængelstykke af en padderokke. Knud Erik fandt et pænt fladt stykke ca. 17 X 23 cm med bølgeslagsribber og Helle fandt en sandsten med lodrette rester af padderokkerødder og noget, der ligner lerjernsten med rester af træ.
Da selv Tage efter forholdsvis kort tid havde konstateret stedets fossilfattigdom, gik Helle, Ea og jeg op i Cloughton, som ganske vidst ikke er særlig stor, men dog havde mindst to pubs og et teahouse samt en kirke med indbygget posthus. Vi valgte pubben Blacksmiths Arms, der åbnede først 12:00 og bestilte homemade steakpie og burger samt noget af det lokale bryg. Ea fik dog en cola. Maden var god, hvad den også burde være, da dronning Elizabeth her i 2010 indtog, hvad der siges at være hendes første publunch nogensinde. Senere har vi erfaret, at denne pub åbenbart er lidt af en seværdighed. Den ligger i byens ældste bygning, som har en datosten med årstallet 1733. Det bør desuden nævnes, at egnens geologi, har spillet en væsentlig rolle for byens udvikling, da de lokale stenbrud, der udnyttede den lokale sandsten til at producere gode byggesten, har sikret byens indbyggere et levebrød og sten at bygge deres huse af, men også bl.a. leveret materialer til Scarboroughs nye mole, der blev bygget mellem 1815 og 1819.
Klokken 2 besteg vi bussen, som havde været ude at køre, fordi Michael skulle finde et nyt dæk som erstatning for det, der sprang dagen før. Det nye dæk blev dog først fundet dagen efter. Aftenens ceremonielle ”after stoning” var desværre præget af den lidt magre høst, men dog vældig hyggelig alligevel. Der er jo altid en eller flere, der har en god historie at fortælle. Vedhæftet findes billeder fra dagen, hvor man kan nyde nogle af de sten, der var for store til at slæbe med samt få et glimt af, hvad vi så i Cloughton, da vi var færdige på stranden nyd bl.a. det lidt specielle varmeanlæg i kirken.
Cloughton Wyke mod Scarborough.
Den meget stenede strand, hvor stenene også var meget glatte.
Stor blok med bølgeslagsribber
Blok med planterester
Aftryk af ?
Planterester
Kirken i Cloughton Wyke
Kirkens varmeanlæg.
Onsdag d. 1/4
Runswick Bay + Kettleness (Henrik)
Runswick i baggrunden.
Nedre Jura, Pliensbachien og Toarcien, 195 til 180 millioner år.
Tidevandstabellen var denne dag : LW=09.25 HW=15.25
Morgenmaden blev serveret kl. 06.30 og den stod på stegt bacon, pølser, scrambel æg og baked beans. Kl. 07.00 gik turen af sted til østkysten, hvor vi var fremme ved den lille by Runswick ca. 08.30. Vi fik parkeret bussen og skulle dernæst ned af en vej med 25 % hældning. Det var rimelig let at komme ned af vejen og man fik næsten for meget fart på. Byen Runswick ligger smukt på kanten til Runswick Bay hvor vandet var faldet, så der var rimelig god bred strand. Vi gik mod syd for at komme ud til Kettelness og den første kilometer var det sand der dominerede stranden, så der blev der ikke fundet så meget, dog var der nogle enkelte stykker jet. Der var nogle stykker der nåede helt ud til pynten ved Kettelness, men det var noget af en vandretur på yderlig 1,5 km og der var på denne strækning flere steder hvor der skulle forceres mange glatte stenblokke. Ude på pynten var der en kraftig vind. Der var lidt fossiler, men det var ikke de helt store fund der blev gjort.
Der blev fundet ammonitter - Dactylioceras commune og D. tenuicostatum, samt muslinger, belemnitter, træ, snegle, søliljestilke, koraller.
På vejen hjem kørte bussen gennem det flotte landskab - The North York Moors. “The North York Moors” er en nationalpark i North Yorkshire, England. Heden er en af de største områder med hede i Storbritannien. Den dækker et areal på 1.436 km2.
Vi var tilbage ved The Burn Hall ved 18-tiden og selvfølgelig var der også afterstening denne aften.
Træ i stor sten ved Kettelness.
Træ med jet.
Mange fladtrykte ammonitter i merglen. Største eksemplar er 4,0 cm.
Runswick Bay ved højvande.
Frokost i det grønne.
Afterstening med de mange fund fra denne dag.
Torsdag d. 2/4
Sandsend (Tommy)
Mellem Jura, Bajocien, 177 til 170 millioner år.
Sandend er en lokalitet der ikke oprindelig var på programmet, den blev valgt i stedet for Gristorpe bay som er en lokalitet der meget ligner en vi tidligere på turen havde dårlige erfaringer med. Sandsend er en lokalitet med lag fra Toracien i nede jura.
Efter en god times kørsel op over den flotte yorkshire hede, ankom vi til Sandsend, det passede fint med at tidevandet stadig var faldende. For en gangs skyld skulle vi ikke ud på en klatretur op og ned af strabadserende skrænter og trapper, vi blev sat af bussen meget tæt på strande. Vi bevægede os straks hen ad stranden og kunne begynde at samle med det det samme, vi blev dog begrænset af en pynt med en masse store blokke, som det ikke var muligt at passere, men der var dog stadig rig mulighed for at samle. Nogle af deltagerne faldt i snak med nogle lokale beboere, som fortalt at der var mulighed for at gå op over skrænten og så komme ned til stranden, ved hjælp af en trappe længere fremme, det var der nogen som benyttede sig af. Der blev samlet fossiler så længe det var muligt, og for nogens vedkommende lidt længere, så Tom måtte også denne gang en tur i vandet, han var nu ikke den eneste der måtte til tørre. Dagens fund var efter min mening Ingelises flotte stykke med tre hvirvler samlet.
Efter turen på stranden kørte vi til Whitby, og besøgte museet, det er et fint gammelt museum med alverdens mærkelig og også flotte samlinger. Det der nok interesserede os mest var afdelingen med fossiler, der var lidt af hvert, og især havde de nogle rigtig flotte eksemplarer af fiskeøgler.
Tilbage på hotellet havde vi som sædvanlig afterstoning, med fremvisning af dagens med tilhørende diskussioner, nå ja en lille en eller to blev det da også til.
Tak til alle for rigtig dejligt selskab, og især til arrangørerne for den store indsats som vi alle nyder så stor gavn af.
Tommy
Fund:
Ingelise: Stykke med tre hvirvler af Ichthyosaur
Troels: Hvirvel
Hanne: Hvirvel
Knud Erik: Stor flot ammonit
Dorthe: Knogle
Kurt: Træ
Tommy: Knoglestykke fra en stør
Generelt: Ammonitter, Brachiopoder, Muslinger
Stranden ved Sandsend.
Stranden på lokaliteten mod nord med den gode trappe.
Ammonit Dactyloceras sp. - 5,0 cm
Træ i stor blok.
Muslinger bevaret i pyrit
Knud Erik snuppede endnu en fin ammonit.
Højvande og bølger er ikke noget som man spøger med.
Museet i Withby
Udstillingen med fine fossiler.
Skakbræt af jet og ammonitter
Ryghvirvel af havlevende krybdyr og tændstik.
Afterstening
Fredag d. 3/4
Whitby + Saltwick Bay (Åse)
Nedre til mellem Jura, Pliensbachien til Bajocien, 195 til 170 millioner år.
I dag går turen til Whitby strand. Dagen startede med lidt regnvejr, men heldigvis klarede det hurtigt op. Da vi kom var det stadig højvande og nedturen til stranden stejl, men der var lavet en udmærket sti og trappe. Her var der også høje skrænter og store sten, der var meget glatte. Mens vi var på stranden, skete der et skred, men heldigvis blev ingen ramt .
Vi samlede til kl. 14. Og tidevandet var på vej ind, og det begyndte at regne. Godt planlagt.
På hjemturen kørte vi et stykke langs den gamle jernbane i Nationalparken og så det gamle damp tog, det så flot ud.
Vi kørte ind til Goathland, en lille by hvor " Store og Små synder bliver optaget. Desværre blev der ikke gjort holdt i
byen , så vi kunne gå på POP. Der var en gammel togstation og vi så den gamle politibil holde på gaden.
Tilbage til hotellet og se sten. Der var mange gode fund fra nedre jura som ammoniter, reptilrester, muslinger, enkelte stykker Jet, forstenet træ og plantefosiller.
Den "Strandede ubåd" ved Saltwick Bay.
Der søges efter fossiler blandt de store blokke på stranden.
Flot ammonit som Tommy var tilfreds med.
Jernbanen i Goathland.
Afterstening
Flot stor Ammonit - Dactyloceras commune - 10,0 cm.
Belemnitten Youngibelus tubularis - 26,5 cm i længden.
Lørdag d. 4/4
Straithes (Dorthe)
Nedre Jura, Pliensbachien, 195 til 190 millioner år.
Turen gik til Staithes, og vi startede naturligvis tidligt for at få så meget med som muligt inden tidevandet vil være på sit højeste omkring kl. 17.00. Ebbe skulle efter det oplyste være omkring kl. 11.00, men var der tilsyneladende allerede da vi ankom, og vi skulle derfor forlade stranden allerede kl. 14.00. Herefter blev der hygget lidt på kajen inden turen op til bussen.
Det sidste stykke inden Staithes var der ret tåget, men vejret klarede op og det blev igen en dejlig dag med 11 grader.
Staithes er den nordligste af turens lokaliteter og dermed også den ældste fra nedre jura. Tage fortalte kort i bussen om lokaliteten og hvad vi kunne forvente at finde. Så straks da bussen havde fundet parkeringspladsen gik det hurtigt ned til havnen og så af sted over stok og sten
Der blev da også drukket te på engelsk maner og spist is i den hyggelige gamle engelske by.
Ved Afterstening blev der rigtigt vist frem af de mange flotte fund.
Vægtmæssigt vandt Knud Erik med et meget flot stykke Abetræ (Araucaria) på over 20 kg!! Samt yderligere et stykke abetræ og en stor musling. Henrik hjalp med at tage slæbet op til bussen.
Anja fandt Oxytoma cygnipes muslingen. Henrik en stor belemnit på ca. 25 cm og jet blev fundet af Bennedicte med et stort stykke og mindre stykker til Ann Mary og Monika.
Ea fandt en fin lille snegl
Tage fandt igen det han var kommet efter, denne gang i form af ammonitten med det maskoline navn Amaltheus stokesi den var han også stolt af.
Om aftenen spiste vi alle på vores hotel inden vi spredtes enten for at hvile den trætte krop og samle energi til endnu en spændende dag. Eller mødtes rundt om på værelserne til en godnat drink.
Tak for en endnu en spændende og interessant dag til alle.
Havnen i Staithes ved ebbe.
Stranden et par km syd for Staithes.
Stor musling i hård stenbænk.
Flad pyrit ammonit.
Ammonit som faldt i Tages smag og rygsæk.
Knud Erik slæber træ mm. op ad bakken.
Afterstening.
Belemnit Acrocoelites trisulculosus - 24,5 cm .
Søndag d. 5/4
Filey (Bennedikte)
Øvre Jura, Oxfordien, 159 til 154 millioner år.
Så kom dagen hvor vi skulle forlade vores dejlige hotel i Huby. Bussen blev pakket under Michaels kyndige vejledning og kl. 830 var vi klar. Vi kørte til York for at se vikingemuseet og stod klar da det åbnede. det var en stor flot udstilling med en lidt anderledes rundvisning hvor vi blev kørt rundt i vogne i en vikingelandsby. 40.000 effekter var fundet der fra vikingetiden men kun en brøkdel var udstillet.
Vi kørte fra York og skulle skynde os til stranden en sidste gang. Fra 11.30 til 15.15 gik vi ved byen Filey. Vi gik langt ud til en odde uden at finde noget men fandt så ud af at i skrænten var der søpindsvin og brakiopoder og muslingeskaller dem blev der så samlet en del af. Derfra kørte vi til færgen i Hull og efter paskontrol blev vi lukket ind på færgen kl.17.
Vi skulle sejle kl.20.30 og vi havde fået kahytter til den lange sejltur hjemad. Vi landede i Rotterdam næste morgen og så gik det hjemad hvor de sidste var i Nykøbing kl. 22. En stor tak til alle for hyggelig samvær og tak til Tage og Henrik for tilrettelæggelse af turen og ikke mindst tak til Michael for behagelig kørsel. kh Benedikte
Lavvandet ved Filey.
Imponerende skrænter ved Filey.
Flotte gravgange i stor blok.
Profilet med fossiler.
Laget med søpindsvin mm..
Nucleolites scutatus 1,0 cm.
.....................................................Tilbage
|