Vestjysk Stenklub
for amatørgeologer.

Hjem
Aktiviteter
Bestyrelsen
Galleri med foto
Nye fund
Torden Stenen
Link


 
Anmeldelse af museumsudstilling

Ny udstilling på Geologisk Museum

På Geologisk Museum i København i det rum, der tidligere blev brugt til at vise skønne invertebrater, er der nu opsat en helt ny udstilling, som bestemt er et besøg værd.

Alle, der har læst Stephen Jay Gould: Forunderlige liv har nok været facineret af livet i Kambrium og alle de mærkelige dyr, der tullede rundt i det kambriske mudder i Burgess Shale.

Nu kan man i KBH se ikke blot enkelte fossiler fra dette sted, men også tilsvarende ligeså forunderlige dyr fra Siriuspasset i Grønland.

Udstillingen er bygget op med små dvd-forelæsninger fra de tre mest involverede forskere, plancher, ægte fossiller fra perioden fra Burgess, Siriuspasset og Kina, samt ikke mindst et panorama, over den kambriske havbund, hvis lige indtil nu ikke er set megen til på danske museer.

Der der kun et at sige:

Kom af sted til hovedstaden og nyd det........

Helle HartvigsenMuseum für naturkunde i Berlin

På museet, der ligger i det tidligere Østberlin, har de netop genåbnet den del af udstillingen, der omfatter dinosaurerne: Saurierwelt. Her er verdens største udstillede dinosaurus Brachiosaurus brancai netop blevet sat sammen på ny, så den bl.a. står rigtigt på benene. Hovedet er også nu en ægte kopi af det rigtige hoved. Tidligere var det en meget dårlig stiliseret model.

Ud over dette imponerende og fantastiske syn ses også en Allosaurus fragillis, en del andre fossiller fra samme område som Brachiosaueren og så selvfølgelig berlinereksemplaret af Archaeopteryx litographica, og et par dinoer mere.

Det hele er opsat på en måde, der vækker lyst til at vide mere om det alt sammen. Her myldrer det med unger, der ikke farer forvirret rundt, men kigger og spørger til det alt sammen.

Brugen af moderne teknik er eksemplarisk og den eneste ”plastikdino” er et hoved på allosauren, der netop ikke er inde i Saurierwelt, men på den anden side af glasset ude i indgangen. Genialt!

Udover dinoer byder museet på mange andre spændende oplevelser: Xenusion, den lille fyr fra Kambrium, masser af meteoritter, masser af inverterbrater........og en museumsbutik med et righoldigt udvalg af bøger om naturhistoriske emner.

Gå heller ikke glip af det lille eksperimentarium/skoletjenesteområde. Her er sat i lille rovdino op i plastik, hvor man selv kan sætte de forskellige legemsdele på. På den ene side en traditionel dino med krybdyrsskind og på den anden med fejrdragt.

Endnu kan man også se det interimistiske tag, som de russiske tropper satte op umiddelbart efter 2. verdenskrig for at beskytte den del af samlingen, der var blevet bomberamt, og et sørgeligt minde om fattigdommen i DDR kan ses gennem glasdøren indtil en del af samlingerne, der bare står og står og forfalder.
Kommer ens vej til Berlin er dette museum en af de ting man bare må se.

Helle Hartvigsen


Tilbage

 
Copyright © 2006 Vestjysk Stenklub.