Vestjysk Stenklub
for amatørgeologer.

Hjem


 
Ny bog -


Anmeldelse af bogen: Alex Brødsgaard

Udgiver: Gyldendal, 184 sider. 299,95 (vejl.)


Geologiske naturperler – danske brikker til jordens puslespil

Når rygterne spredes om ny litteratur på vej, venter man altid i spænding, indtil værket ligger i skødet. En lille én til halsen, piben tændt og godt tilbagelænet i husets bedste stol…så er man klar! Denne gang ’Geologiske naturperler –danske brikker til jordens puslespil, redigeret af Bent Lindow og Johannes Krüger. Bogen er skrevet af nogle af Danmarks bedste hoveder inden for geologien, heriblandt vore ’egne’ koryfæer, Henrik Madsen og Bo Pagh Schultz.

Bogen er tænkt som en slags geologisk-geografisk kanon, idet den beskriver et udvalg af de temaer og steder på danmarkskortet, som på enestående vis har hjulpet den internationale videnskab med at lægge det puslespil, som samlet udgør jordens historie. Bogen behandler 12 i særklasse interessante typer af lokaliteter, de såkaldte Geosites.

Geosites er en formel betegnelse, der angiver, at lokaliteterne illustrerer og dokumenterer et element i klodens eller livets udvikling, som er særligt veldokumenteret i DK, og som er blandt de internationalt og videnskabeligt set bedste eksempler. To af de danske Geosites, Stevns Klint og Molerklinterne er på det seneste optaget på tentativlisten for såkaldte World Heritage-lokaliteter.

Det lykkedes faktisk rigtigt godt at få forklaret, hvad der gør de forskellige lokaliteter så specielle i geologisk sammenhæng, så både lægmanden og fagmanden kan lære noget. Mange betragtninger fra geologiens verden bliver sjældent fortalt, populærvidenskabeligt, som de gør i denne ganske udmærkede bog. –For os der bor i Limfjordslandet bliver vi, hvis vi ellers ikke var klar over det, igen påmindet om hvor fantastisk et område, og hvilke storslåede muligheder vi hver dag har, for at nyde molerskrænterne og fornøjelsen ved at gå på jagt med hammer, mejsel og lup.

Bogen er geologisk let læselig, typografien OK…men uha for lay-out, billede-og illustrationsbehandling, der skulle man havde tyet til en fagmand – vel, vel teksten er den vigtigste i sådanne værker, med grafiske fagfolk havde det været prikken over i’et!

Alt i alt, 12 spændende betragtninger om danske naturperler og den fortjener ikke kun at stå i fagbogsreolen – læs den…og husk, at anmeldere kun er én person og kun én mening!


......................................Tilbage
 
Copyright © 2006 Vestjysk Stenklub.