Vestjysk Stenklub
for amatørgeologer.

Hjem

                          
                          
                          

 
Sommerferie i Skotland
af Inge Lise & Troels Helmin

I år tilbragte vi 14 dage af vores sommerferie i Skotland. Flere års ønske om at besøge det bjergrige land blev endelig til virkelighed, og landet levede virkelig op til forventningerne. Imponerende udsigter til bjerge, fjorde, klippekyster, grønne bakker – og får i tusindvis! Besøg på gamle slotte og borge, haver og pubber - og ikke mindst fossiljagt i Achanarras.


Achanarras


Masser af flagstone

I det tidligere stenbrud er det muligt at finde fossile fiskerester fra Devon. Henrik fra Molermuseet har besøgt lokaliteten flere gange, vi havde set hans fund,så vi havde en ide om hvad vi skulle lede efter.
Bruddet ligger i et bakket område syd for Thurso. Der er fin skiltning dertil, og fra en lille p-plads er der ca 1,5 km gåtur ad en sti gennem marker, forbi forladte gårde, skov og folde med de utallige får!


Fund i flagstone

Botanikken er også spændende bl a så vi mange orkideer. Ved bruddet er bygget et ”frokosthus” med overdækkede bænke og tavler med beskrivelser af hvad der er muligt at finde. Med hammer og mejsel gik vi straks i gang med at flække pladerne, ”flagstones” som det lokale navn er på stenene. Det viste sig at være et stort og besværligt arbejde, vi flækkede og flækkede – uden resultat! Først efter et par timers søgning dukkede det første svage tegn på rester af fisk op, det blev til lidt flere fund med svage mønstre af skæl. På et tidspunkt gik jeg en tur langs den lille sø, der er midt i bruddet. Foran mig lå pludselig en plade med det fineste lille hele fossil af en ca 3 cm lang fisk, en Palaeospondylus. Fisken er kun kendt fra aflejringerne i Skotland, og er et meget almindeligt fund i Achanarras. Jeg blev dog rigtig glad for endelig at finde et helt fossil, efterfølgende fandt jeg også en ca 4 cm lang Mesacanthus – også en af de mest almindelige fund, endelig blev det også til et par fragmenter af større fisk.


Hytten i bruddet

Udover et besøg mere i Achanarras besøgte vi Brora, Helmsdale og Golspie – alle tre er jurakyster. Det var dog begrænset hvad der var at finde, det mest givtige sted var Helmsdale, hvor der var fossilt træ at finde.
Ved udmundingen af River Thurso var det også muligt at finde fossile fiskerester. Bedste fund var en blok med mange små hvirvler og tænder plus et par blokke med pæne skæl. Vi mødte en lokal hundelufter, som var nysgerrig efter hvad vi ledte efter. Han fortalte at hans søgen gik efter de små skaller fra den nulevende snegl Trivia Arctica. Arten findes kun omkring Middelhavet, på den skotske nordkyst og på Orkney-øerne. Det var hans ”guld”, det lokale navn er ”Groatie Buskies” og den symboliserer hengivenhed. Vi var heldige også at finde et par eksemplarer.


Fisk fra stenbruddet

Vi havde base på campingpladsen i Dunnet, næsten så langt nordpå man kan komme på fastlandet. Tæt på er Dunnet Head,herfra er en fantastisk udsigt til Orkney-øerne, og til de lodrette klipper der danner kysten. Her er et livligt fuglefjeld bl a med søpapegøjer, et dejligt syn.


Fisk fra stenbruddet

Vi havde også en fantastisk flot køretur langs nordkysten, videre langs vestkysten. Ved en af fjordene så vi pludselig Lotte Globs keramikværksted og bolig, så det blev til et overraskende besøg hos hende. Mange husker hende sikkert fra Søren Ryges udsendelser om hende. Vi tilbragte også et varmt døgn på øen Jura, det var næsten som at være langt sydpå: palmer, klippekyster, bjerge, badegæster, afslappet stemning og selvfølgelig whisky distilleriet Jura, som egentlig var grunden til besøget på den smukke ø. Ferien sluttede med en uge i Yorkshire og en uge på Sheppey –
men det er en helt anden historie!Orkider trives i området

 
Copyright © 2013 Vestjysk Stenklub.